Nya regler för privata bostäder i Sverige 2020

bostader-2020-nya-regler

Med 2019 bakom oss ser vi fram emot vad året 2020 har att erbjuda. I vanlig ordning sker det vid årskiftet en del förändringar vad gäller lagar och regler, inte minst på bostadsmarknaden. Den som äger bostad privat i Sverige har en del nya regler att förhålla sig till sedan årskiftet och vi tänkte snabbt gå igenom ett antal av dessa här. Framför allt du som är intresserad av att sälja eller investera i fastigheter borde läsa vidare. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad om vad som redan nu börjat gälla och ser till att också hålla stenkoll på regler som kommer att införas senare under året.

Återinfört tak med höjt maxbelopp för uppskjuten reavinstskatt

I juli 2020 kommer det återigen att finnas ett tak för hur stor del av beskattningen du får skjuta upp när du säljer en bostad med vinst. Vid kapitalvinst från en bostadsförsäljning blir du skyldig att betala det som kallas reavinstskatt, något man kan skjuta upp till senare. För tre år sedan togs maxbeloppet för uppskjuten reavinstskatt bort men nu är alltså ett tak åter att vänta. Förutom att taket återinförs senare i år så kommer beloppsgränsen även att höjas till tre miljoner kronor. Tidigare fick du som mest skjuta upp 1,45 miljoner kronor av din reavinstskatt och det nya taket innebär alltså en rejäl höjning.

Nya regler för rot- och rutavdrag

Vissa arbeten och tjänster kan finansieras med hjälp av rot- eller rutavdrag, något som innebär att du får avdrag på skatten för aktuella arbeten. Reglerna kring rot- och rutavdragen ändras i viss mån under 2020 och du som tänkt utnyttja något av dem bör hålla dig uppdaterad om vad som gäller i år. För att du ska få rätt att utnyttja rot- eller rutavdragen så krävs det till exempel sedan 1 januari 2020 att de utförda tjänsterna betalas elektroniskt. Vad som menas med elektronisk betalning är till exempel Swish, BankID, vanligt kontokort eller inbetalningskort via e-tjänst eller bankkontor.

Förra året infördes nya regler som innebar att alla personer mellan 18 och 64 år fick en höjning av rutavdraget, så att denna åldersgrupp nu kan dra av samma belopp som de över 65 år. Denna regel gäller även i år och det innebär att alla personer över 18 år har rätt till 50 000 kronor i rutavdrag. Rot- och rutavdragen får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per år och person.

En kort förklaring av begreppen rot och rut:

  • Rotavdrag gäller arbeten som reparationer och om- eller tillbyggnad på fastigheter. Endast själva arbetskostnaden är avdragsgill och saker som material och utrustning kan inte dras av.
  • Rutavdrag gäller det som kallas hushållsnära tjänster (såsom städning), flyttjänster och saker som till exempelvis reparation av vitvaror. Även i detta fall är kostnader för material och kringtjänster exkluderade från skatteavdraget.

Besök Skatteverket här för mer information.

Attefallshus i större modell, från 1 mars

De populära Attefallshusen, som även går under benämningen studiohus, får endast byggas i storleken 25 kvadratmeter. Detta kommer däremot att ändras, så att vi kan se fram emot rymligare hus av denna smarta modell. Från och med den första mars i år kommer Attefallshusen att få byggas i större versioner, den maxmimalt tillåtna ytan höjs till 30 kvadratmeter. Dessa fem kvadratmeter gör en stor skillnad för boupplevelsen i hus som dessa och vi är säkra på att regeländringen kommer göra dem än mer populära 2020.

  • Intresseanmälan