Bostadsaffärer - den vanligaste vägen till första miljonen

bostad-till-salu

Större delen av alla människor som lyckats bli miljonärer på investeringar har blivit det genom bostadsaffärer. Det vanligaste sättet är att köpa bostad efter bostad för att tjäna pengar vid försäljning. Värdeökningen försöker man i regel säkerställa genom att renovera varje bostad innan man säljer den vidare. Vår metod som baseras på crowdfunding av fastigheter är i grunden enklare och mindre riskfylld, samtidigt som du som investerar åtnjuter alla fördelarna som en fastighetsinvestering innebär.

Köpa, renovera och sälja en bostad – krångligt och kostsamt

Ett vanligt sätt att tjäna pengar på fastigheter är att köpa en bostad, renovera den och till slut sälja den med vinst. Låter det som en lång och krånglig resa? Det håller vi med om. En bostadsresa enligt denna klassiska modell är både kostsam och utdragen, och den är dessutom riskfylld. Eftersom man oftast är tvungen att låna stora belopp för att kunna köpa en bostad privat så hamnar man i en mycket utsatt situation när man dragit på sig ett lån och lagt pengar på renovering. Vi ska nu gå igenom hur det fungerar att köpa och renovera bostäder privat, och belyser de svårigheter och hinder som gör att denna metod inte passar alla.

Insats och belåning

Om man vill förvärva en fastighet i syfte att sälja den med vinst så måste man först och främst hitta ett lämpligt hus eller lägenhet. Problemet för privatpersoner är att de flesta bostäderna kostar väldigt mycket pengar, mer än de flesta har råd att betala kontant. Man får därför lov att ta ett lån för att kunna köpa bostaden. Först betalar man en kontantinsats på en viss procent av priset på lägenheten eller huset, resten belånas. Efter att kontantinsatsen är betald så är man sen skyldig att betala amortering och ränta på lånet, vilket innebär att man måste ha en regelbunden inkomst för att löpande kunna finansiera sitt fastighetsköp.

Renovering

Många som gör detta väljer en bostad som är i behov av renovering eftersom det i regel innebär en snabbare värdeökning. Köper man ett renoveringsobjekt så kan man räkna med värdeökning tack vare förbättringarna man gör, men renoveringarna kostar ju en hel del i sig. Man måste alltså ha bra koll på hur mycket bostadens värde kan tänkas öka tack vare förbättringarna.

Oavsett hur väl man undersöker detta innan man bestämmer sig så kan man däremot aldrig veta säkert, och varje investering innebär en risk att förlora pengar. Det är dyrt att renovera bostäder och om du plöjer ned mer pengar på att renovera kök och annat än bostaden ökar i värde så kommer man att gå back på affären.

Försäljning

När det är dags att sälja bostaden så gäller det att göra rätt. Har man missbedömt bostadsmarknaden så står man där med byxorna nere, så att säga. Lyckas man inte sälja bostaden med tillräckligt stor vinst för att täcka både kostnaderna för köpet och renoveringen så har man gått back på affären. Det kan därför vara värt att låta en erfaren mäklare sköta försäljningen, någon som kan marknaden. För att över huvud taget gå plus minus noll måste värdeökningen täcka allt ifrån lån och räntekostnader till inköpet av färg, samt annat du använt för att renovera. Dessutom tillkommer kostnaden för en eventuell mäklare. Alla pengar man lagt ned på bostaden helt enkelt. Vill man dessutom tjäna pengar på bostadsaffären så måste bostadens värdeökning vara markant för att både täcka kostnaderna och ge säljaren ett överskott.

Vi förenklar och gör bostadsmarknaden tillgänglig för fler

Du märker tydligt att det inte är en enkel sak att köpa och sälja en bostad för att tjäna pengar, och att denna metod är riskfylld. Vi på Co-Properties erbjuder ett alternativ där flera av de krångliga stegen och hindren elimineras. Resultatet är ett enklare, mer flexibelt och mer tillgängligt sätt att investera i bostäder.

  • Intresseanmälan