En balkong ökar värdet på bostaden rejält

När en bostad ska säljas så är det finns det mängder faktorer som kommer att påverka slutpriset. Förutom viktiga saker som bostadens generella skick eller läge så värderas många andra saker högt bland köparna. Till exempel saker som skapar ett mervärde och gör det extra trivsamt eller praktiskt att leva i bostaden. En detalj som uppenbarligen gör stor skillnad och spelar en viktig roll för försäljningspriserna är frågan om det finns balkong eller inte.

Genomgång av värderingar i Stockholm visar att balkongen har stor betydelse

De flesta är nog överens om att det vore trevligt med en balkong, om man kunde välja. Hur mysigt är det inte att kunna sätta sig ute under sommarkvällarna, eller sola när det är riktigt fint väder. Uppenbarligen så är det mervärde en balkong medför något som folk verkligen kan tänka sig att betala extra för. Resultaten från en undersökning av lägenhetsförsäljningar i Stockholm visar att folk helt klart är villiga att betala mer för att få en lägenhet med balkong. Undersökningen gjordes av bostadssajten Booli, som vi har att tacka för siffrorna vi nu ska presentera.

Balkongens betydelse i siffror

När det gäller lägenheter i Stockholms kommun så värderas helt klart de med balkong högre än de som saknar. I genomsnitt innebär en balkong att en lägenhet värderas 1,9 procent högre än om en sådan saknas. Dessutom spelar balkongens läge stor roll. söderläge ger i genomsnitt 2,1 procent högre värdering än om balkongen är placerad åt något annat håll.

Bryter vi ned datan i rena siffror och slutpriser så ser vi hur Boolis undersökning ger mer konkreta svar på hur högt balkonger värderas. En bostadsrätt där det finns balkong säljs för mellan 60 000 och 90 000 kronor mer än en bostadsrätt där balkong saknas. Om vi återigen tar med söderläge i ekvationen så kan vi konstatera att detta gör att värdet ökar mellan 70 000 och 100 000 kronor.

Omfattande genomgång och undersökning

Bostadssajten Booli har utfört ett gediget undersökningsarbete för att kunna dra slutsatser om hur mycket en balkong påverkar slutpriset vid en bostadsförsäljning. De har jämfört och gått igenom lägenhetsförsäljningar som genomfördes mellan juni 2018 och samma månad 2019. Undersökningen gäller lägenhetsförsäljningar i Stockholms kommun, och det är inte ett litet urval man kikat på. Sammanlagt täcker jämförelsen in 18 500 försäljningar av bostadsrätter som genomfördes under perioden. Det är mycket data att gå igenom.

  • Intresseanmälan